Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martedì 29 maggio 2012

Ιταλικά: Ιταλία-Ελλάδα. Ιδιωματικές εκφράσεις δύο πολιτισμών σε αντιπαραβολή


Ιδιωματικές εκφράσεις, εκείνες που κατά την γνώμη μου κρύβουν μέσα τους την γοητεία κάθε ξένης γλώσσας και που προσπαθώντας κανείς να τις αναλύσει βρίσκεται μπροστά σε δεκάδες στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό του κάθε λαού.
Φαντάζομαι ότι αυτή η αντιπαραβολή των ελληνικών και των ιταλικών ιδιωματικών εκφράσεων θα μας βοηθήσει να πάρουμε μια ιδέα για το πολιτισμικό γαϊτανάκι της χώρας μας με την Ιταλία.
Οπότε.. A domani!

30 Μαΐου – ώρα 19.00 


Λέκτορας Γεωργία Μηλιώνη 
«Ιταλία-Ελλάδα. Ιδιωματικές εκφράσεις δύο πολιτισμών σε αντιπαραβολή»  
Το γλωσσολογικό πεδίο στο οποίο κατά κύριο λόγο απαντούν και δομούνται πρότυπα και στοιχεία της ιστορίας μιας χώρας είναι το πεδίο των “τρόπων του λέγειν” ή των ιδιωματικών εκφράσεων. Οι ιδιωματικές εκφράσεις είναι γλωσσικές παρατάξεις οι οποίες δεν μπορούν συχνά να ερμηνευθούν κυριολεκτικά και ανακαλούν γεγονότα ή προσωπικότητες ή διαδεδομένες συμπεριφορές ή θεωρήσεις και εικόνες περασμένων εποχών και ιστορικών στιγμών. Η σύγκριση μεταξύ δύο πολιτισμών, όπως ο ελληνικός και ο ιταλικός, στο επίπεδο των ιδιωματικών εκφράσεων, οδηγεί στον εντοπισμό αναλογιών και διαφορών που αποκαλύπτουν τις στιγμές στις οποίες οι δύο πολιτισμοί ήρθαν σε επαφή ή στις οποίες συγκεκριμένα γεγονότα ή διαφορετικοί τρόποι ζωής σε αυτά τα δύο πολιτισμικά πλαίσια άφησαν διαφορετικά ίχνη στις δύο αντίστοιχες γλώσσες. Κατά την παρουσίαση θα καταδειχθούν τα παραπάνω στοιχεία μέσω ανάλογων παραδειγμάτων.


R.S.V.P. eventi.iicatene@esteri.it, τηλ. 210 5242646
-
Πληροφορίες
Ημερομηνία: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012
Ωράριο: 19.00
Τόπος: Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σε συνεργασία με: Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Nessun commento:

Posta un commento