Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martedì 4 giugno 2013

Φοιτητής στην Ιταλία: Σπουδάζω δουλεύοντας...


Η Ιταλία πάντα ήταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των νέων που έφευγαν για σπουδές στο εξωτερικό λόγω ίσως κοντινής απόστασης, συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ποιότητα σπουδών. Τα τελευταία χρόνια, όπως είδαμε και σε προηγούμενα άρθρα που επαναδημοσιεύθηκαν στην σελίδα μας, το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών έχει μειωθεί και αυτό γιατί εν μέσω κρίσης είναι δύσκολο για μια οικογένεια να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές στο εξωτερικό.
Παρόλα αυτά. πολλοί ακόμα επιχειρούν. τολμούν και ξεκινάνε με όνειρα τις σπουδές τους στα πανεπιστημία της Ιταλίας, σαφώς και η αβεβαιότητα είναι παρούσα σε όλες τις περιπτώσεις καθώς και το άγχος του αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να φέρουν εις πέρας τις σπουδές τους.
Η δουλειά θα μπορούσε να ήταν μια λύση, αν και δεν είναι εύκολο να δουλεύεις και να σπουδάζεις ταυτόχρονα με το σωστό πρόγραμμα και με επιμονή όλα γίνοται.

Σκοπός είναι λοιπόν να δούμε πιθανές δουλειές που θα μπορούσε να κάνει κάποιος φοιτητής στην Ιταλία, ενώ η σειρά που έχουν τοποθετηθεί οι αγγελίες είναι τυχαία.

To top10 των δουλειών για φοιτητές σύμφωνα με το site studenti.it είναι:
1. Προώθηση προϊόντων/Hostess e promoter
αφορά κυρίως γυναίκες όπως και στην Ελλάδα  και συνήθως εκτυλίσσεται σε εμπορικά κέντρα εκθέσεις κτλ. Η πληρωμή κυμαίνεται από 3 εώς 7 ευρώ/ώρα αλλά όπως και στα μέρη μας δεν είναι μια σταθερή εργασία. 
2. Delivery/ Portapizze in motorino
όπως και σε εμάς μια εύκολη δουλειά που μπορεί να κάνει ένας φοιτητής είναι η διανομή φαγητού κατ'οίκον, αρκεί κα΄ποιος να έχει το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης. Για τον μισθό τώρα κάποιοι λένε ότι πληρώνοται 10 ευρώ για την βενζίνη + 1 ευρώ, ενώ άλλοι πληρώνονται 12-14 ευρώ ανά 4ωρο+βενζίνες.
3.Τηλεπωλήσεις/Call center
Tο αντικείμενο εργασίας καθώς και οι τρόποι πληρωμής είναι γνωστά σε όλους μας αό την ελληνική πραγματικότητα αλλά σίγουρα ποικίλουν και διαφοροποιύνται ανάλογα την εταιρεία.
4.Dogsitter
Αν αγαπάτε τα σκυλιά, μια καλή επιλογή είναι να βγάζετε καθημερινά βόλτα τον σκύλο κάποιου, το καλό είναι ότι μπορείτε να βγάλετα βόλτα παραπάνω από ένα σκυλί. Η πληρωμή  κυμαίνεται από 3-8 ευρώ/ώρα.
5.Μαθήματα ελληνικών/Lezioni di greco
Σε αυτήν την κατηγορία θα έβαζα μαθήματα και βοήθεια σε παιδιά για τα μαθήματα του σχολείου, δεδομένου όμως ότι στην αρχή δεν θα έχετε δημιουργήσει κύκλο συν ότι ίσως να μην έχετε μεγάλη αυτοπεποίθηση όσον αφορά στην γλώσσα, μια λύση είναι τα μαθήματα ελληνικών, σίγουρα δεν θα έχουν την απήχηση που χαίρουν τα αγγλικά για παράδειγμα στην χώρα μας αλλά σίγουρα κάποιον θα βρείτε. Οι τιμές ποικίλλουν από 15-25 ευρώ/ώρα, στην περίπτωση τώρα που έχετε καλές γνώσεις αρχαίων θα μπορείτε να βοηθήσετε μαθητές λυκείου και οι τιμές ανά ώρα ανεβαίνουν κατά πολύ.
6.Διανομή Φυλλαδίων/Volantinaggio
Μια ακόμα λύση είναι η διανομή φυλλαδίων, που βέβαι πληρώνεται καλύτερα από ότι στην χώρα μας περίπου 5-6 ευρώ/ώρα δηλαδή 45-50 ευρώ ημερησίως.
7.Babysitter
Μια δουλίτσα με αρκετή ευθύνη, σίγουρα δεν μπορείτε να την εξασκείσετε κατευθείαν ώστε και να έχετε διαμορφώσει έναν κύκλο αλλά και να έχετε ένα πολύ καλό επίπεδο γλώσσας, η πληρωμή κυμαίνεται από 5-10 ευρώ/ώρα.
8. Pr Discoteca
Δημόσιες σχέσεις σε νυχτερινά μαγαζιά/club, κυρίως απευθύνεται σε πολύ κοινωνικά/επικοινωνιακά άτομα και η πληρωμή συνήθως γίνεται μέσω ποσοστών.
9. Διαιτητής/Arbitro
Απευθύνεται σε όσους είναι πραγματικά λάτρες του ποδοσφαίρου, και αν και δύσκολο να ξεκινήσεις πάντα υπάρχουν ερασιτεχνικές ομάδες εφήβων κτλ που αναζητούν κάποιον διαιτητή, δεν θα το πρότεινα!!
10. Σερβις/Μπαρ
Μια από τις πιο συχνές δουλειές είτε σε καφετέρια είτε σε κλάμπ, είτε για σερβις είτε για μπουφε (λίγο δυσκολότερο δεδομένης της προσήλωσης που έχουν στον σωστό εσπρέσο) ο μισθός κυμαίνεται από 30-50 ευρώ/μέρα ανάλογα με την περιοχή και το μαγαζί.


Link αναζήτησης εργασίας
Μηχανή αναζήτησης εργασίας ανά περιοχή μέσω της σελίδας studenti.it
www.jooble.it
http://it.jobrapido.com
http://www.cercolavoro.com
http://www.lavoro.org
http://www.subito.it/offerte_lavoro.htm




Nessun commento:

Posta un commento