Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

giovedì 31 gennaio 2013

Cultura Italiana: Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο

Ιταλικές ταινίες στο Ιταλικό Ινστιτούτο!

Συνεχίζεται το αφιέρωμα του στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο.


Πολύ καιρό έχουμε να αναφερθούμε στο συνεχές αφιέρωμα που έχει καθιερώσει από πέρσι το ιταλικό ινστιτούτο στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο. Να θυμίσω στους παλιούς και να ενημερώσω τους καινούργιους ότι οι ταινίες προβάλλονται δωρεάν στο ιταλικό ινστιτούτο, κυρίως Δευτέρες απόγευμα, δεν χρειάζεται να κλείσετε θέση αλλά καλό θα ήταν να πάτε λίγο νωρίτερα (10 με 15 λεπτά) γιατί τις τελευταίες φορές είδα ότι είχε αρκετό κόσμο (μαθητές ιταλικών, καθηγητές, Ιταλούς, σινεφίλ και όσοι αγαπούν την Ιταλία!!) Για όσους φοβούνται ότι δεν θα καταλάβουν τίποτα, να μην ανησυχούν τα πρώτα λεπτά είναι που φαίνονται βουνό συν ότι υπάρχουν και αγγλικοί υπότιτλοι που καλό θα ήταν να παραβλέψετε!

Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου έχει ως εξής:


Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2012Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47)
ώρα προβολής: 19.00
LETTERE DAL SAHARA 
Σκηνοθεσία:Vittorio De Seta. Παίζουν: Djbril Kebe, Paola Ajmone Rondo, Stefano Saccotelli, Madawass Kebe, Fifi Cisse, Tihierno Ndiaye, Luca Barbeni Docu-fiction. Ιταλία 2006 / 123'. Διάλογοι: ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους. 

Η ταινία έγινε δεκτή με δάκρυα και χειροκροτήματα. Ένας θρίαμβος για τον Vittorio De Seta, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο για 20 χρόνια σχεδόν. Μετά τα “Banditi di Orgosolo” και “Diario di un maestro” o σκηνοθέτης καταπιάνεται σε αυτήν την ταινία που αναμέναμε εδώ και καιρό, με το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ιταλία. Η τραγική και ηρωική οδύσσεια ενός νεαρού φοιτητή από την Αφρική που αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία στην Ιταλία, τα βάσανά του, πέρα στην Αφρική και στην Ιταλία, καθώς και το απρόσμενο κουράγιο και ο πλούτος του, ενθουσίασαν το κοινό. (Roberto Silvestri Il Manifesto)




Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2012 - Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47)
ώρα προβολής: 19.00

LA SECONDA NOTTE DI NOZZE 


Σκηνοθεσία: Pupi Avati. Παίζουν: Antonio Albanese, Neri Marcoré, Katia Ricciarelli, Angela Luce, Marisa Merlini, Robert Madison, Tony Santagata. Δραματική κωμωδία. Ιταλία 2005 / 103'. Διάλογοι: ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Στα χρόνια του μεταπολέμου, η Liliana, που έχει μείνει χήρα και αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Μπολόνια μαζί με το γιο της Nino, που έχει ροπή στις κλοπές. Στην Απουλία ζει ο θείος του που δεν έχει γνωρίσει ποτέ, έχει κάποια περιουσία και έχει νοσηλευτεί επί μακρόν στο ψυχιατρείο και ο Nino πείθει τη μητέρα του να μετακομίσει σε αυτόν. Η Liliana, που φιλοξενείται στο αγρόκτημα από τον ευαίσθητο κουνιάδο της Giordano, κάποτε ερωτευμένο μαζί της, θα ξυπνήσει τελικά παλιά πάθη και έχθρες. Οι ηλικιωμένες θείες τού Giordano, Suntina και Εugenia, από παλιά ενάντιες στην οικογένεια της Liliana, δεν θα της κάνουν τη ζωή εύκολη. Στην ταινία κάνει την πρώτη της εμφάνιση η διάσημη λυρική τραγουδίστρια Katia Ricciarelli, η οποία τιμήθηκε για την ερμηνεία το 2006 με τοΒραβείο Nastro d’Argento Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία απέσπασε επίσης το 2006 το Nastro d’Argento Καλύτερων Κοστουμιών.



Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2012 - Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47)
ώρα προβολής: 19.00
Lo spazio bianco
LO SPAZIO BIANCO 

Σκηνοθεσία: Francesca Comencini. Παίζουν: Margherita Buy, Giovanni Ludeno,Gaetano Bruno, Antonia Truppo. Δραματική. Ιταλία 2009 / 110'.Διάλογοι: ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η Mαρία είναι μία μόνη γυναίκα που μόλις έκλεισε τα σαράντα και ζει στη Νάπολη, όπου εργάζεται ως καθηγήτρια σε νυχτερινό σχολείο. Μία μέρα, στον έκτο μόλις μήνα της εγκυμοσύνης, γεννάει ένα κοριτσάκι που αμέσως νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Πίσω από το γυαλί της θερμοκοιτίδας η Μαρία ξαγρυπνάει δίπλα στο μικρό κορμάκι. Συνηθισμένη να στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις και να αποφασίζει για τη ζωή της με πλήρη αυτονομία, η Mαρία κλείνεται σε μία παθητική άπνοια που την αποκόπτει από τον κόσμο, φυλακίζεται στο λευκό χώρο αναμονής. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία της θα βρει βοήθεια από άλλες μητέρες που σαν κι αυτήν περιμένουν να αρχίσουν να ζουν τα παιδιά τους. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Valeria Parrella, η ταινία απέσπασε το 2010 to Βραβείο Nastro D’Argento Καλύτερου Μοντάζ.




 πηγή:http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene/Menu/Gli_Eventi/Calendario/

Nessun commento:

Posta un commento