Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

lunedì 31 ottobre 2022

Προβολή ταινίας: L' Arminuta

 Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας στον κόσμο, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας L'Arminuta με την παρουσία του σκηνοθέτη Giuseppe Bonito.

Τετάρτη 02 Νοεμβρίου, ώρα 20.30 - Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671 Αθήνα

Ελεύθερη είσοδος

Η ταινία είναι στα Ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους

 

Σύνοψη

Καλοκαίρι του 1975, ένα 13χρονο κορίτσι, με μια βαλίτσα στο ένα χέρι και μια τσάντα με παπούτσια στο άλλο, χτυπάει μια άγνωστη πόρτα. Την ανοίγει η αδελφή της, η Αντριάνα, με τα μάτια της τσαλακωμένα, τις πλεξούδες της ξετυλιγμένες: δεν έχουν ξαναδεί η μία την άλλη. Έτσι αρχίζει η ιστορία μιας έφηβης που έχασε τα πάντα μέσα σε μια νύχτα: ένα άνετο σπίτι, τους πιο στενούς της φίλους, την άνευ όρων αγάπη των γονιών της - ή μάλλον των ανθρώπων που πίστευε ότι ήταν γονείς της. Για την «l'Arminuta» (το κορίτσι που επέστρεψε), όπως την αποκαλούσαν οι συμμαθητές της, αρχίζει μια νέα και πολύ διαφορετική ζωή, από την υιοθετημένη οικογένεια στην πραγματική της, περνώντας από τον πλούτο στη φτώχεια, τόσο την υλική όσο και την ηθική. Το νέο της σπίτι είναι μικρό, σκοτεινό, υπάρχουν αδέρφια παντού και ελάχιστο φαγητό στο τραπέζι για να μοιραστεί. Υπάρχει όμως και η Αντριάνα, που μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι μαζί της. Και υπάρχει και ο Βιντσέντζο, που την κοιτάζει σαν να ήταν ήδη γυναίκα.

 

Σημειώσεις του σκηνοθέτη για την ταινία

Πιστεύω ότι η σκηνοθεσία είναι η εξαιρετική ικανότητα πρόσβασης σε ζωές που αναστέλλονται τη στιγμή που επιλέγουμε να δείξουμε, η ευκαιρία να τις παρατηρήσουμε, να τις εξερευνήσουμε και να τις διερευνήσουμε χωρίς ποτέ να τις κρίνουμε.
Σε ό,τι με αφορά, τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά όλα είναι συνάντηση και ανακάλυψη, όλα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μιας ταινίας. Χάρη στο μυθιστόρημα της Donatella Di Pietrantonio, γνώρισα αυτό το δεκατριάχρονο κορίτσι του οποίου το όνομα δεν θα μάθουμε ποτέ, θα τη γνωρίσουμε μόνο με το παρατσούκλι «Arminuta», που στη διάλεκτο του Αμπρούτσο σημαίνει «η επιστρεφόμενη». Η ιστορία της εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα και αρχίζει την ημέρα που επιστρέφει στην οικογένεια στην οποία δεν ήξερε ότι ανήκε. Ξαφνικά χάνει όλα όσα χαρακτήριζαν την προηγούμενη ζωή της: ένα άνετο σπίτι, στενούς φίλους, την αποκλειστική στοργή που συνήθως επιφυλάσσεται σε ένα μοναχοπαίδι. Ρίχνεται σε έναν καινούργιο, παράξενο και τραχύ κόσμο, που ελάχιστα έχει αγγίξει η πρόοδος, και αναγκάζεται να μείνει σε ένα μικρό και σκοτεινό σπίτι μαζί με άλλα πέντε αδέλφια σε μια διάσταση ενίοτε εχθρική και ασυδοσία.
Σε αυτή την ιστορία, τα πάντα είναι έντονα πολωμένα: η παραθαλάσσια πόλη και η μικρή κωμόπολη της ενδοχώρας, ο μοντερνισμός και η αρχαιότητα, οι ανέσεις της μεσαίας τάξης και η αγροτική φτώχεια, η σωστή ιταλική γλώσσα, όπως μιλιέται στην τηλεόραση, και η αυστηρή διάλεκτος που μιλιέται μέσα στο νέο σπίτι. Και στη μέση όλων αυτών, εκείνη, η Αρμινούτα, συνεχώς είτε το ένα είτε το άλλο πράγμα ταυτόχρονα, κόρη δύο μητέρων και ορφανή. Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί ή να θέλει να απαντήσει στα ερωτήματα που τη στοιχειώνουν. Γιατί την επέστρεψαν; Γιατί την έδωσαν στη γέννησή της; Όπως και το μυθιστόρημα, η ταινία δείχνει έναν χρόνο στη ζωή αυτού του μικρού κοριτσιού στο κατώφλι της εφηβείας, μια περίοδο που θα σημαδέψει τη ζωή της για πάντα, στην οποία θα βιώσει τον πόνο και τη σκληρότητα αλλά και την αγάπη, την τρυφερότητα και την ενίοτε άγρια ομορφιά που κρύβει η ζωή.
Θα ήθελα η αφήγηση να εκφράζει πάνω απ' όλα δύο πράγματα: από τη μία πλευρά, τα μάτια της Αρμινούτας, μιας άβουλης μάρτυρος, και από την άλλη το πυρακτωμένο μάγμα των καυστικών συναισθημάτων που περιέχει αυτή η ιστορία.
Η Αρμινούτα έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους βαθύτερους φόβους κάθε ατόμου: να χάσει τους ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται η ευτυχία του, και είναι επίσης η ιστορία της σύγκρουσης ανάμεσα στο πεπρωμένο και τη θέληση του ανθρώπου.

 

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Polla (SA) στις 05.08.1974
Αφού εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως βοηθός σκηνοθέτης, το 2012 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Pulce non c'è, η οποία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, στο τμήμα «Alice nella Città». Ο Giuseppe Bonito ήταν υποψήφιος ως καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στα βραβεία Nastri d'Argento.
Το 2020 σκηνοθέτησε την ταινία Figli σε σενάριο του Mattia Torre - με τους Valerio Mastandrea και Paola Cortellesi. Κέρδισε τρία βραβεία Nastro d’argento καλύτερης κωμωδίας και καλύτερης ερμηνείας σε κωμική ταινία με τους Valerio Mastandrea και Paola Cortellesi.
Το L'Arminuta είναι η τρίτη του ταινία.

(πηγή: https://iicatene.esteri.it/iic_atene/el/gli_eventi/calendario/2022/11/proiezione-del-film-l-arminuta.html)


Πληροφορίες

Ημερομηνία : Τετ 2 Νοε 2022

Ωράριο: Από τις 20:30 Έως τις 23:00

Είσοδος : Ελεύθερη

Nessun commento:

Posta un commento