Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martedì 4 ottobre 2022

Έλληνες ή Ρωμιοί;

 

Γράφει ο Ηλίας Σούλης:

 

Έλληνες ή Ρωμιοί;

 

 Με αφορμή τα 200 από την επανάσταση του 1821 χρόνια που εορτάστηκαν το 2021 θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ανθρώπους του πνεύματος(Παλαμάς, Πολίτης, Εφταλιώτης κ.ά.)αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με λόγια ζητήματα. Το ερώτημα που ¨βασανίζει¨ τους ανθρώπους αυτούς είναι αν θα πρέπει να λεγόμαστε Έλληνες ή Ρωμιοί…

 Το 1901 ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης δημοσιεύει το βιβλίο του «Ιστορία της Ρωμιοσύνης». Ο Εφταλιώτης γράφει πως τόσο στενά συγγενεύουν οι αρχαίοι Έλληνες και οι κατοπινοί ώστε για να ιστορηθεί τέλεια η ιστορία της Ρωμιοσύνης έπρεπε να αρχίσουμε από τους Αργοναύτες.

 Ο Παλαμάς, την ίδια περίοδο ,τάσσεται υπέρ της δημοτικής γλώσσας ,έτσι υποστηρίζει την ομιλούμενη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Εφταλιώτης αλλά και τη χρήση του ονόματος «Ρωμιός» για τους νεότερους Έλληνες. Ο Νικόλαος Πολίτης όμως, γράφει στην εφημερίδα «Αγών» πως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα «Απομνημονεύματα» τους αποκαλεί Έλληνες.

 Δίχως να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι Έλληνες αποκαλούνταν κάποτε και Ρωμιοί, άλλωστε υπάρχουν χιλιάδες ιστορικές αποδείξεις για αυτό. Το θέμα είναι πότε έπαψαν να αποκαλούνται Έλληνες.

 Αυτό συνέβη στο Βυζάντιο με την βίαιη επικράτηση του Χριστιανισμού έναντι της Εθνικής θρησκείας. Ο Θεοδώρητος Κύρου (εκκλησιαστικός συγγραφέας του πέμπτου αιώνα) ονομάζει Έλληνες όχι μόνο «Έλληνες το γένος», αυτούς που διατηρούν την Εθνική θρησκεία αλλά και «πάντα μη πιστεύοντα εις την αληθήν πίστην».

 Η Βυζαντινή αυτοκρατορία οργανώθηκε με βάση την ρωμαϊκή διοικητική διαίρεση και αυτό συνέβαλλε στη διάδοση του ονόματος Ρωμιός αντί για Έλληνας, το αναφέρει άλλωστε και ο Πολίτης.

 Το όνομα Έλληνας πήρε την μορφή του ειδωλολάτρη, του οπαδού της Πατρώας θρησκείας.

 Ο Πλήθωνας προτού εκδηλώσει τις εθνικές του προτιμήσεις, διακρίθηκε τόσο ως φιλόσοφος όσο και ως πολιτικός. Γράφει χαρακτηριστικά: Έλληνες εσμέν το γένος, ων ηγείσθε και βασιλεύεται, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί.

 Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμη για την διαφωνία μεταξύ των λογίων, αλλά υπάρχουν έκτακτα βιβλία που μπορείτε να βρείτε πληροφορίες. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι πως εν έτη 2022 οι κάτοικοι της Ελλάδος αποκαλούνται Έλληνες, όχι λόγω θρησκείας αλλά λόγω συνήθειας.

 Προσωπική μου άποψη είναι πως για να φέρεις τον τίτλο αυτό θα πρέπει να αλλάξεις και το θρήσκευμά σου στην Ελληνική Πατρώα θρησκεία και φιλοσοφία γιατί να μην ξεχνάμε πως η ελληνική φιλοσοφία και οι φιλόσοφοί της αναθεματίστηκαν από την νέα θρησκεία την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Nessun commento:

Posta un commento