Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

lunedì 31 ottobre 2022

Προβολή ταινίας: Il cattivo poeta

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου», η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς του Δήμου Διονύσου, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας TEMPO FORTE θα προβάλλει την ταινία της πιο πρόσφατης Ιταλικής κινηματογραφικής παραγωγής Il cattivo poeta του Gianluca Jodice, τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, (Γρ. Λαμπράκη 19).

Είσοδος ελεύθερη


Σχετικά με την ταινία: 

Il cattivo poeta του Gianluca Jodice

H ταινία αφηγείται τα τελευταία χρόνια ζωής του Gabriele D'Annunzio.


1936. Ο νεαρός  Giovanni Comini από την Brescia, ένθερμος υποστηρικτής του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, παίρνει προαγωγή ως ομοσπονδιακός. Λίγο μετά το διορισμό του και χάρη στην κίση του προς την ποίηση, ο Achille Starace του αναθέτει μια σημαντική αποστολή: θα πρέπει να κερδίσει τη συμπάθεια του μεγάλου ποιητή Gabriele D'Annunzio και να τον κατασκοπεύσει για λογαριασμό του καθεστώτος. Ο ποιητής για πολύ καιρό εμφανίζεται ως πρόβλημα στον φασισμό, και δεδομένου ότι προ των πυλών αναμένεται ένας νέος πόλεμος, ο Starace φοβάται την επιρροή που θα μπορούσε να έχει ο D'Annunzio αν θα εκφραζόταν ενάντια στη συμμαχία μεταξύ Μουσολίνι και Χίτλερ. 

Ο Comini πηγαίνει όλο και συχνότερα στο Vittoriale, όπου ο D'Annunzio έχει από καιρό αποσυρθεί στην εξορία, βοηθούμενος από την πιστή Luisa Baccara και την Amélie Mazoyer. Ο ποιητής, γέρος πια, ζει σε πλήρη απομόνωση. χαμένος στη μνήμη των περασμένων ένδοξων στιγμών του, έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες εξόδους του και είναι εθισμένος στη χρήση κοκαΐνης. Ωστόσο, συμπαθεί πολύ τον  Comini παρόλο που γνωρίζει από την αρχή την αποστολή του ενώ και ο ίδιο ο Comini αρχίζει και συμπαθεί τον ποιητή. 


Όταν μαθαίνει o D'Annunzio ότι ο Μουσολίνι πρόκειται να πάει στη Γερμανία για να συναντηθεί με τον Χίτλερ, ζητά από τον Comini να του οργανώσει μια συνάντηση με τον Ντούτσε, ώστε να προσπαθήσει να τον αποτρέψει από τις προθέσεις του. Ο νεαρός θα προσπαθήσει αλλά μάταια. Η παράλληλη ιστορία που θα κάνει τον νεαρό ομοσπονδιακό να αρχίσει να αμφιβάλλει για τον φασισμό είναι η ιστορία αγάπης με μια γυναίκα τη Lina, η οποία θα αυτοκτονήσει μετά τη σύλληψη του αντιφασίστα ετεροθαλή αδερφού της. 


Το 1937, μετά το θάνατο του Guglielmo Marconi, ο D'Annunzio διορίστηκε αυτεπάγγελτα πρόεδρος της Ιταλικής Ακαδημίας. Ο ποιητής, στο μεταξύ, αρχίζει να δείχνει σημάδια ανισορροπίας και μισαλλοδοξίας. Ο ποιητής καταφέρνει να συναντήσει τον Ντούτσε στο σταθμό Porta Nuova της Verona, κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στη Γερμανία. Εδώ ο D'Annunzio προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Ντούτσε για τον κίνδυνο μιας συμμαχίας με τον Χίτλερ, αλλά ο τελευταίος τον αγνοεί επίτηδες και τον αντιμετωπίζει με εξαιρετική περιφρόνηση. Ο D'Annunzio, αναστατωμένος, καταλήγει σε μια ψυχοσωματική κατάρρευση, μετά την οποία θα χαιρετήσει τον φίλο του Comini για πάντα, αποκαλύπτοντάς του ότι το να εναντιωθεί στον πόλεμο είναι καθήκον του και ότι θα κάνει μια νέα προσπάθεια όταν πάει στη Ρώμη για να δεχτεί το αξίωμα. του προέδρου της Ακαδημίας. Κατά την επιστροφή του, ωστόσο, ο Comini επιπλήττεται έντονα από τον Starace επειδή στους φακέλους του τονίζει τη λαϊκή μισαλλοδοξία απέναντι στη συμμαχία Χίτλερ και Μουσολίνι.


Ένα χρόνο αργότερα ο Gabriele D'Annunzio πεθαίνει σε αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της κηδείας του, στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος ο Ντούτσε, η Αμελί δίνει στον Comini ένα φτερό παγωνιού που ανήκε στον ποιητή, ως σύμβολο της φιλίας τους. Αργότερα, ο Comini θα διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσής του στη συμμαχία μεταξύ Χίτλερ και Μουσολίνι. Η Luisa και η Amélie θα πρέπει να φύγουν για πάντα από το Vittoriale.



Βραβεία και διακρίσεις

Μεταξύ των βραβείων και των διακρίσεων που έχει λάβει η ταινία υπογραμμίζουμε τη Χρυσή Σφαίρα που έλαβε το 2021 καθώς και την υποψηφιότητα της για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη στα βραβεία David di Donatello.



Nessun commento:

Posta un commento