Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

sabato 28 marzo 2020

Ιταλική όπερα/Opera Italiana: Gioacchino Rossini - Biografia

O Gioacchino Rossini (1792-1868) γεννήθηκε στο Pesaro το 1972 ήταν συνθέτης παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερες που συνέθεσε μεταξύ των οποίων οι πιο γνωστές είναι:Il barbiere di Siviglia (Ο κουρέας της Σεβίλλης) (1816), La gazza ladra (1817), La Cenerentola (1817), Guglielmo Tell (1829), L' Italiana in Algheri

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1810 στο Θέατρο San Moise' στην Βενετία με το έργο "La cambiale di marimonio" και έκτοτε μέσα σε 9 μόλις χρόνια συνέθεσε 37 ακόμα έργα.


Έχει χαρακτηριστεί ως "ο Ιταλός Μότσαρτ" και όπως ο Μπετόβεν του είχε πει και επιβεβαιώνεται ακόμα σήμερα, τα έργα του θα υπάρχουν και θα παίζονται όσο υπάρχει Ιταλική Όπερα.


Βασικός του βιογράφος υπήρξε ο Stendal. Ο Rossini προερχόταν από μια μέση οικογένεια η οποία αγαπούσε την μουσική. Υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ιστορίες γύρω από το πρόσωπο του ή καλύτερα γύρω από τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα που εκείνος έδειχνε, χωρίς κανείς όμως να μπορεί να ξέρει με σιγουριά πιο πρόσωπο επικρατούσε επί των άλλων. Το σίγουρο είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος με έντονο χιούμορ και αυτοκριτική που απεχθανόταν τις υπερβολές από τους θαυμαστές του του καθώς και τις ιδιαίτερα επιτηδευμένες κριτικές των έργων του.


Ο Rossini έχοντας κατακτήσει μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία, αποσύρεται σε νεαρή κιόλας ηλικία και αφιερώνεται στην αγάπη του για την μαγειρική! Το πάθος του για την μαγειρική, φημιουργησε πιάτα που φέρουν το όνομα του όπως το Tournedos Rossini.


Κάποτε ο Rossini γνώρισε τον πιο διάσημο της εποχής Antonin Careme και δημιούργησαν μια μεγάλη φιλία, κάποια στιγμή που ο Rossini ήταν στη Bologna ο  Careme του έστειλε ένα έδεσμα με φασιανό με το μήνυμα "Από τον Careme για τον Rossini", έπειτα ο συνθέτης έγραψε μια σύνθεση την οποία ονόμασε "Από τον Rossini για τον Careme "


Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στις 20 Φεβρουαρίου 1816 η όπερα του ο "Κουρέας της Σεβίλλης" (η οποία βέβαια παρουσιάστηκε με τον τίτλο "Almavida") στο θέατρο Argentina στη Ρώμη, έτυχε μεγάλης αποδοκιμασίας από το υποστηρικτές του Giovanni Paisiello ο οποίος είχε γράψει και αυτός την ίδια όπερα βασισμένος όπως και ο Rossini στο έργο του Γάλλου Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais - Le barbiere de Seville. Και αυτό αποτέλεσε την πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει που ο συνθέτης έκλαψε στην ζωή του. Βέβαια η επιτυχία που γνώρισε η όπερα του Rossini, την έκανε να αντικαταστήσει την όπερα του Paisiello και να αποτελεί την αγαπημένη όπερα εκατομμυρίων ανθρώπων ως τις μέρες μας. Το ιδιαίτερο βέβαια που μπορεί να μας εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο είναι ότι ο Rossini συνέθεσε τον Κουρέα της Σεβίλλης μόλις σε 12 μέρες.


Είχε ζητηθεί στον Rossini να εκφράσει την άποψη του για το έργο Lohengrim του Wagner, και εκείνος απάντησε ότι δεν μπορεί να κρίνει ένα έργο από την πρώτη ακρόαση, βέβαια δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να το ακούσει δεύτερη φορά.

Ακόμα ο Rossini είχε πει για τον Wagner: Χαρίζει υπέροχες στιγμές αλλά επίσης απαίσια τέταρτα ώρας!



Πηγές πληροφοριών
wikipedia
http://listenclassicalmusiccs.blogspot.gr/2012/03/gioachino-antonio-rossini_01.html
http://www.liberolibro.it/le-mille-maschere-di-gioacchino-rossini/
https://www.culturaesvago.com/mille-aneddoti/aneddoti-sui-musicisti/

Nessun commento:

Posta un commento