Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

venerdì 20 marzo 2020

Dino Buzzati (1906-1972) - Βιογραφία


O Dino Buzzati γεννήθηκε το 1906 στο San Pellegrino di Belluno και πέθανε το 1972 στο Milano. Προέρχεται από καλή οικογένεια, ο πετέρας του δίδασκε Διεθνές Δίκαιο στο πανεπιστήμιο. To 1928 ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Νομική για να ικανοποιήσει την επιθυμία της οικογένειας του και από την ίδια χρονιά ξεκινά να εργάζεται στην εφημερίδα Corriere della Sera.

To 1933 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο Bàrnabo delle montagne το οποίο μετά από δυο χρόνια από το  Il segreto del Bosco Vecchio. Και τα δυο έργα έχουν γυριστεί σε ταινία, το πρώτο Bàrnabo delle montagne στο ομώνυμο έργο του 1994 υπό τη σκηνοθεσία του Mario Brenta, και η δεύτερη ομώνυμη ταινία κυκλοφόρησε το 1933 υπό τη σκηνοθεσία του Ermanno Olmi.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930  ο Buzzati ξεκινά να δημοσιεύει φανταστικά και σουρρεαλιστικά διηγήματα στην Corriere della sera και σε άλλες εφημερίδες. Το έργο Il deserto dei Tartari (1940) αποτελεί τη μεγάλη επιτυχία του Dino Buzzati το οποίο θα γυριστεί επίσης ταινίa το 1976 υπό τη σκηνοθεσία του Valerio Zurlini. To 1942 ο Buzzati δημοσιεύει το I sette messaggeri, τόμος στον οποίο συγκεντρώνονται τα καλύτερα διηγήματα του, τα οποία είχαν δημοσιευτεί μέχρι τότε σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα επόμενα χρόνια ο συγγραφέας αφιερώνεται κυρίως στην συγγραφή φανταστικών διηγημάτων και το 1949 δημοσιεύει τη συλλογή Paura alla Scala ενώ το 1954 τη συλλογή Il crollo della Baliverna. Από αυτές τις πρώτες συλλογές ο Dino Buzzati θα διαλεξει τα πιο αντιπροσωπευτικά του διηγήματα και μαζί με κάποια άλλα θα δημοσιεύσει τον τόμο Sessanta racconti (1958), έργο το οποίο θα του χαρίσει το Premio Strega. 
To 1958 δημοσιεύει το Esperimento di magia. 18 racconti ενώ την ίδια εποχή εμπλέκεται και σε άλλα λογοτεχνικά είδη όπως στο βιβλίο του La famosa invasione deglio orsi in Sicilia (1945), In quel preciso momento (1950), Egregio signore, siamo spiacenti di…, (1960) Από τα θεάτρικά του έργα ιδιαίτερη επιτυχία γνώρισε το Un caso clinico, κωμωδία εμπνευσμένη από το διήγημα του Sette piani. Άλλα έργα του είναι:  Drammatica fine di un noto musicista (1955), Sola in casa (1958), Un verme al Ministero (1960), I suggeritori (1960), La colonna infame (1962).
Το 1960 ο συγγραφέας επιστέφει στο μυθιστόρημα και δημοσιεύει το Il grande ritratto και το Un amore (1963), έργα διαφορετικής θεματολογίας από εκείνη που μέχρι τότε κυριαρχούσε στν λογοτεχνική παραγωγή του. Σχετικά με το έργο Un amore, στο οποίο ενυπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, το 1965 γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία υπό τη σκηνοθεσία του Gianni Vernuccio. To 1965 o συγγραφέας δημοσιεύει τα μοναδικά ποιητικά έργα του Il capitano Pic e altre poesieScusi, da che parte per Piazza del Duomo? και Tre colpi alla porta
Το 1966 εκδίδει μια νέα συλλογή διηγημάτων Il colombre e altri cinquanta racconti, ενώ δύο χρόνια αργότερα στον τόμο La boutique del mistero, παρουσιάζονται τα 31 καλύτερα διηγήματα από όλη του την λογτεχνική παραγωγή. 
Τα τελευταία έργα του συγγραφέα είναι τα e Poema a fumetti (1969), Le notti difficili (1971), και το  I miracoli di Val Morel (1971).

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα έργα του:
Η έρημος των Ταρτάρων (Μεταίχμιο)
Οι επτά αγγελιοφόροι (Μεταίχμιο) 
Ενας έρωτας (Μεταίχμιο)
Η περίφημη εισβολή των αρκούδων στη Σικελία (Αστάρτη)

Nessun commento:

Posta un commento