Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

sabato 2 marzo 2013

Οι Ιταλοί στο τραπέζι!

Όλοι αγαπάμε την ιταλική κουζίνα, αυτό είναι σίγουρο! Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι οι Ιταλοί τρώνε μόνο πίτσα (ή τουλάχιστον για αυτό παραπονιούνται οι ίδιοι) οπότε ας δούμε ένα τυπικό ιταλικό καθημερινό μενού!

Η μέρα ξεκινάει με το πρωινό (colazione) γύρω στις 7.30-9.00 το πρωί! Το πρωινό συνήθως περιέχει φυσικά καφέ-espresso (συνώνυμες λέξεις) που μπορεί να είναι caffelatte, cappuccino ή και απλό espresso που συνοδεύεται είτε απο κρουασάν (φρέσκα ή συσκευασμένα), μπισκότα, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα κτλ ενώ επιλογές όπως δημητριακά είναι λιγότερο συχνές. Εδώ θα πρέπει να πουμε ότι δεν είναι λίγοι οι Ιταλοί που επιλέγουν να κάνουν πρωινό έξω (ή μάλλον και έξω) αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές στον πάγκο του bar είναι πολύ χαμηλές!

Το επόμενο γεύμα είναι συνήθως το μεσημεριανό (συνήθως γιατί πολλοί μπορούν να φάνε μερικές ώρες μετά το πρωινό κάποιο σνακ πχ. panino ή tramezzino ecc.). Το μεσημεριανό συνήθως είναι μεταξύ 12.30-13.30 αν και δεν είναι πάντα ευκολο να "τηρηθεί" το ωράριο λόγω εργασίας.
Το μεσημεριανό μπορεί να περιλαμβάνει συνήθως κάπoιο ορεκτικό όπως αλλαντικά (affettati) ή τυριά (formaggi), για πρώτο πιάτο συνήθως ζυμαρικά όπως: lasagne, spaghetti allo scoglio, pappardelle, tortellini, cannelloni ecc. Το κυρίως πιάτο συνήθως αποτελείται από κρέας ή ψάρι όπως: grigliata mista di pesce, salsiccie e patate, galoppine ai funghi, arrosto con patate, invcoltini, polpette ecc. Συνήθως είτε συνοδεύουν το γεύμα τους με σαλάτα είτε με οποιοδήποτε είδος λαχανικού φρέσκο, βραστό κτλ.
Στο τέλος του γεύματος οι περισσότεροι καταναλώνουν κάποιο φρούτο και έπειτα σίγουρα έναν espresso.

To επόμενο γεύμα αφορά κυρίως τα παιδιά και ονομάζεται merenda ( αν και κάτι θυμίζει σε όλους μας οι Ιταλοί καταναλώνουν nutella, αυτή η υπέροχη στιγμή της ημέρας είναι περίπου γύρω στις 5 το απόγευμα!!

Τελευταίο γεύμα της ημέρα το βραδυνό - cena που σε αντίθεση με εμάς σερβίρεται νωρίς. περίπου γύρω στις 20.00-21.00 και είναι η στιγμή που όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι! Το φαγητό συνήθως είναι το ίδιο με εκείνο του μεσημεριού αλλά πάντοτε σχεδόν τρώνε πιο ελαφρά από ότι το μεσημέρι, είναι πολύ πιθανόν να δείτε τους Ιταλούς να πίνουν έναν espresso ακόμα και μετά το βραδυνό!

1 commento:

  1. Να προσθέσω και το "αμάρο" για καλύτερη χώνεψη μετά το γεύμα! ;)

    RispondiElimina