Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martedì 2 ottobre 2012

Gianni Rodari (1920-1980) βιογραφία



Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1920 στην Omegna, στα 10 του χρόνια χάνει τον πατέρα του από βρογχοπνευμονία και  μετακομίζει με την μητέρα του και τα αδέρφια του στο Garivate.  Οι ιδιαίτερες του ικανότητες δεν αργούν να φανούν και ακολουθεί παιδαγωγικές σπουδές. Το διάστημα 1935-1937 τον βρίσκουμε αφιερωμένο και ενεργό μέλος της καθολικής οργάνωσης νέων ενώ στα αμέσως επόμενα χρόνια οι αναζητήσεις του και τα διαβάσματα του τον φέρνουν πιο κοντά στον Μαρξισμό. Από τα 17 του κιόλας χρόνια είχε στην κατοχή του το δίπλωμα του δασκάλου και δίδασκε σε κάποια δημοτικά σχολεία της περιοχής του Varese.
Όταν η Ιταλία μπήκε στον πόλεμο το 1940, ο Rodari δεν υπηρέτησε αφού είχε πάρει αναβολή για λόγους υγείαw. To 1941 πετυχαίνει στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών και ξεκινά να διδάσκει στο Uboldo. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών γράφεται στο φασιστικό κόμμα από το οποίο αποχωρεί έπειτα από την πτώση του φασισμού στην Ιταλία και προσεγγίζει το κουμμουνιστικό κόμμα, στο οποίο εγγράφεται το 1944.
Αμέσως μετά τον πόλεμο καλείται να διευθύνει την εφημερίδα “Ordine Nuovo” ενώ το 1947 συνεργάζεται με την εφημερίδα Unita’ στο Μιλάνο. Παράλληλα με την δημοσιογραφία ξεκινά την συγγραφή παιδικών διηγημάτων, τότε είναι  που γράφει τα:
Il libro delle filastrocche και Romanzo di Cipollino.  To 1958 ξεκινάει η συνεργασία του με την εφημερίδα Paese Sera, συνεργασία που θα εγκαταλείψει περίπου 2 χρόνια αργότερα.
Από το 1960 συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο Einaudi και γίνεται γνωστός σε όλη την Ιταλία. Εκείνα τα χρόνια εκδίδεται το βιβλίο του Filastrocca in cielo e in terra. Το 1970 κερδίζει το βραβείο Andersen, ο πιο σημαντικός διεθνής για την παιδική λογοτεχνία, γεγονός που τον κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο.
Ο θάνατος του επήλθε στις 14 απριλίου του 1980 κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στη Ρώμη.
Η γυναίκα του, Maria Teresa Ferreti, περιγράφοντας τον σύζυγο της λέει: «Era una persona spiritosa e molto intelligente. Metteva subito le persone a proprio agio anche se al primo impatto era piuttosto riservato»

Το συγγραφικό έργο του:
§  Il libro delle filastrocche (1951)
§  Il romanzo di Cipollino (1951)
§  La freccia azzurra (1953)
§  Gelsomino nel paese dei bugiardi (1958)
§  Filastrocche in cielo e in terra (1960)
§  Favole al telefono (1962)
§  Gip nel televisore (1962)
§  La torta in cielo (1966)
§  La grammatica della fantasia (1974)
§  C'era due volte il barone Lamberto ovvero I misteri dell'isola di San Giulio (1978)
§  Novelle fatte a macchina 
§  Atalanta
§  Il pianeta degli alberi di Natale
§  Il libro degli errori
§  Le filastrocche del cavallo parlante



Στο ιστολόγιο μας μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω:
il giovane gambero
La tragedia di un dieci
essere o avere
l' acca in fuga
il cielo e' di tutti
l' avventura dello zero
il semaforo blu





πηγές:  http://en.wikipedia.org, http://www.giannirodari.it

Nessun commento:

Posta un commento