Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

mercoledì 20 giugno 2012

Gli italiani e i giochi d' azzardo - Οι Ιταλοί και τα τυχερά παιχνίδια


Μεγάλο θέμα συζήτησης τους τελευταίους μήνες η σχέση των Ιταλών με τα τυχερά παιχνίδια, κάποτε όπως αναφέρουν διάφορα ιταλικά site υπήρχε το "il lotto alle otto" ένας λόγος που έκανε την οικογένεια να συγκεντρώνεται μπροστά στην τηλεόραση με ελπίζοντας σε ένα διαφορετικό αύριο, μια συνήθεια χαριτωμένη. Τα τελευταία χρόνια τα τυχερά παιχνίδια στην Ιταλία έχουν εξελιχθεί σε έναν οικονομικό κολοσσό που κάποιοι τοποθετούν στην 5η θέση των βιομηχανικών μονάδων από πλευράς κερδών. Πιο αναλυτικά τα ετήσια κέρδη που αποκόμισε η "βιομηχανία του τζόγου" στην Ιταλία το 2011 άγγιξαν τα 79.9 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που την τοποθετεί στην 1η θέση των χωρών που ''παίζουν περισσότερο". Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος Ιταλός ξοδεύει  500 ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό του ρισκάροντας την τύχη. 

Στο παρελθόν, το πιο κοινό τυχερό παιχνίδι ήταν αντίστοιχο με το δικό μας "Πρωτοχρονιάτικο λαχείο" (biglietto) που σχεδόν όλοι αγόραζαν για το καλό.
Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων προστίθενται διαρκώς νέα παιχνίδια με πιο άμεσα αποτελέσματα και περισσότερες κληρώσεις .  
Σύμφωνα με στοιχεία στην ιταλία εκτιμάται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι είναι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια ενώ περίπου 2.000.000 διατρέχουν τον κίνδυνο να εθιστούν σε αυτά.
Παρόλο που ο μέσος παίκτης εμφανίζεται να είναι άνδρας, μέσης ηλικίας και μόρφωσης τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα φάσματα ηλικιών συμμετέχουν στο παιχνίδι με την τύχη.


Ας δούμε αναλυτικά τα τυχερά παιχνίδια των Ιταλών.

SuperEnalotto
Πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού σε όλους μας Λόττο, και πρόκειται για το πιο δημοφιλές παιχνίδι στην Ιταλία. Για να κερδίσει κάποιος θα πρέπει να πετύχει τα 6 νούμερα (βέβαια και με 4 νούμερα στα 6 έχει κάποια μικρά κέρδη)





Winforlife
Πρόκειται για ένα τυχερό παιχνίδι στο οποίο ο παίκτης μπορεί να κερδίσει ως και 20.000 χιλιάδες ευρώ τον μήνα για τα υπόλοιπα 20 χρόνια της ζωής του, ένα παιχνίδι πιυ αν και δεν μετράει πολλά χρόνια ζωής έχει γίνει πάρα πολύ δημοφιλές γιατί έχει πολύ συχνές κληρώσεις.



Totocalcio e totogol
Πρόκειται για παιχνίδια ανάλογα του δικού μας στοιχήματος όπου πρέπει ο παίκτης να προβλέψει τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων






Gratta e vinci
Δεν είναι κάτι περισσότερο από το δικό μας "ξυστό" που μπορεί σε μας να εξαφανίστηκε σύντομα, όμως στην Ιταλία υπάρχει ακόμα και παίζεται αρκετά από τις γυναίκες και τους νέους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα στο προσκήνιο επειδή τα αποτελέσματα του είναι άμεσα.





Άλλα τυχερά παιχνίδια αρκετά διαδεδομένα είναι τα: sivincetutto (σχετικό με το super1lotto) καθώς και το eurojakpot.


Κλείνοντας νομίζω για να έχουμε πλήρη εικόνα του φαινομένου νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα μια αναφορά σε παλαιότερο post και πιο συγκεκριμένα εδώ, όπου είχαμε αναλύσει την smorfia. Θυμίζω πως..



H "Smorfia" είναι ένα βιβλίο το οποίο εξηγεί τα όνειρα (ονόματα, αντικείμενα ακόμα και κινήσεις σε αριθμούς) με σκοπό την συμπλήρωση του τυχερού λόττο! Η Smorfia είναι συνδεδεμένη παραδοσιακά με την Νάπολη όπου οι κάτοικοι είναι ένθερμοι οπαδοί του λόττο, παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα είδη βιβλίων Sforfia στις επιμέρους ιταλικές πόλεις. Η καταγωγή του όρου Smorfia είναι αβέβαιη, παρόλα αυτά η πιο κοινή εξήγηση είναι ότι προέρχεται από τον Μορφέα, τον θεό του ύπνου κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία.



πηγές: http://www.ilsole24ore.com, http://www.reporternuovo.it, http://www.dire.it, http://www.gruppoabele.org, http://www.sisal.it

Nessun commento:

Posta un commento