Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

domenica 27 dicembre 2009

Panettone



Για όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν αυτό το τυπικό ιταλικο γλυκό που κατάγεται από το Μιλάνο, εδώ υπάρχει η συνταγή του.. καλή προσπάθεια και καλές γιορτές!!!

Συστατικά

* 1 αυγό
* 180 γρ. βούτυρο
* 70 γρ. σουλτανίνα
* 180 γρ. ζάχαρη
* 850 γρ. αλεύρι
* 100 γρ. μαγιά
* 4 κρόκοι
* 50 γρ. κόντιτα



1. Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γρ. αλεύρι.
2. Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
3. Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
4. Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
5. Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
6. Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, τις σταφιδες και τα φρούτα. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
7. Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
8. Την χωρίζετε σε 2 ή και τρια κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φορμας. Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
9. Αφήνετε ξανά να φυσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
10. Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.

Πριν σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή με λιωμένη σοκολάτα!!

Nessun commento:

Posta un commento