Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

giovedì 1 luglio 2021

Μαθήματα ιταλικών - Η εμπειρία μου

Δεν πρόκειται για την συνηθισμένη ετήσια συνήθως ανάρτηση για τα μαθήματα των ιταλικών που προσφέρονται. Ίσως καλύτερα είναι μια εξομολογητική ανάρτηση σχετικά με την διδασκαλία των ιταλικών, μιας και έφτασε πάλι ο Ιούλιος και μόλις χαλαρώσαμε οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές των ιταλικών αφού έδωσαν τις εξετάσεις για της πιστοποίησης της γλώσσας.

Το ταξίδι της διδασκαλίας της ιταλικής γλώσσας αλλά και η ύπαρξη αυτής της σελίδας, μου χαρίζει πάντοτε τόσες χαρές τις οποίες είναι δύσκολο να απολαύσω μέσα στη χρονιά μεταξύ των test και του προγράμματος που πρέπει να βγει για να επιτύχει ο κάθε μαθητής τον στόχο του. 

Σήμερα, καθώς προγραμμάτιζα τα επόμενα θέματα της σελίδας σχετικά με τους ιδιωματισμούς στα ιταλικά, τις απαραίτητες εκφράσεις και τις πρόσφατες ιταλικές ταινίες, διάβασα ξανά παλαιότερες αναρτήσεις και θυμήθηκα πόσα έχω ζήσει διδάσκοντας ιταλικά.

Πόσους υπέροχους ανθρώπους έχω γνωρίσει που αγαπούν την ιταλική γλώσσα και πόση χαρά έχω εισπράξει όταν κατορθώνουν να μοιραστούν ακριβώς αυτό που σκέφτονται στα ιταλικά!

Δεν μπορώ να ξεχάσω το πρώτο μάθημα του κάθε μαθητή που είχα μέχρι σήμερα, σαν μια πόρτα που ανοίγει σιγά σιγά σε έναν καινούργιο κόσμο με διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό, συνήθειες, εκφράσεις.

Ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να συντελείς στο βαθμό που σου επιτρέπεται στο να πραγματοποιήσει κάποιος το όνειρό του, είτε αυτό είναι όνειρο ζωής είτε αυτό είναι ένα μικρότερο όνειρο. Το συναρπαστικό σε όλο αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα, το στοίχημα να κατορθώσεις να βοηθήσεις τον κάθε μαθητή με τον τρόπο που το χρειάζεται, έτσι ώστε η μάθηση να είναι ευχαρίστηση. 

Παιχνίδι στα ιταλικά; ναι! μουσική στα ιταλικά; ναι! Εξομολογήσεις στα ιταλικά; ναι! Ιδεολογικές συζητήσεις στα ιταλικά; ναι! Συγκίνηση στα ιταλικά; ναι! Γέλια στα ιταλικά; ναι! Γιατί την γλώσσα που θες να μάθεις, πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να την ζήσεις!



Συγχαρητήρια σε όσους λοιπόν δεν τα παρατούν και ακολουθούν το όνειρό τους. Συγχαρητήρια σε όσους προσπαθούν έστω και μόνοι τους να μάθουν ιταλικά. Συγχαρητήρια σε όσους αφιερώνονται στο όνειρο τους. Συγχαρητήρια στους μαθητές μου που δίνουν για ιταλική φιλολογία μα και σε εκείνους που την τελειώνουν, αλλά και στους σημερινούς μου συναδέλφους που κάποτε γυρίζαμε μαζί τις σελίδες των ιταλικών βιβλίων.

Συγχαρητήρια ακόμη και σε εκείνους που τολμούν να πιάσουν συζήτηση με έναν Ιταλό ακόμα και αν δεν έχουν άνεση στην ομιλία, γιατί το να μιλάς σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου πάντα έχει έναν βαθμό έκθεσης. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που ακολουθείτε αυτό το blog της ιταλικής γλώσσας και επικοινωνείτε, δίνοντας δύναμη και ενέργεια σε εμάς ώστε να βοηθήσουμε στην εξάπλωση της ιταλικής γλώσσας και την εκμάθηση της με κάθε τρόπο.

Ευχαριστώ όσους με έχουν εμπιστευθεί σε αυτό το ταξίδι γιατί μου επέτρεψαν να μάθω τόσα πολλά διδάσκοντας τους! 

Ας αγαπήσουμε τις ξένες γλώσσες, ας τις αγκαλιάσουμε γιατί μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να κατανοήσουμε όλους εκείνους που μιλούν "μια άλλη γλώσσα" ή οποία τελικά ίσως έχει περισσότερα κοινά με τη δική μας από όσα πιστεύουμε!

Nessun commento:

Posta un commento