Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

mercoledì 16 giugno 2010

Σε κρύπτη στην Τοσκάνη

Τα οστά του Καραβάτζιο υποστηρίζουν ότι εντόπισαν Ιταλοί επιστήμονες σε κρύπτη στην Τοσκάνη, έπειτα από ανασκαφές και έρευνες ταυτοποίησης ενός έτους. Οι ερευνητές δηλώνουν την Τετάρτη κατά 85% σίγουροι ότι τα οστά ανήκουν όντως στο ζωγράφο, οι συνθήκες του θανάτου του οποίου το 1610 παραμένουν νεφελώδεις.

Οι ερευνητές, που διενέργησαν μεταξύ άλλων αναλύσεις άνθρακα-14 και DNA σε ομάδες ανθρώπινων οστών, καταλήγοντας στο «σύνολο ευρημάτων Νο. 5»: ένα τμήμα του μπροστινού μέρους του κρανίου, δύο τμήματα από το σαγόνι, ένα τμήμα από το μηρό τμήμα από τη βάση της σπονδυλικής στήλης που θεωρούν ότι ανήκουν στον ζωγράφο.

Βασιζόμενοι στα ευρήματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Καραβάτζιο πέθανε εξαιτίας συμπτωμάτων ηλίασης, τα οποία επιδείνωσαν οι ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν -κυρίως η σύφιλη.

Για να διαλευκανθεί το μυστήριο του θανάτου του καλλιτέχνη πριν από 400 χρόνια τέσσερα ιταλικά πανεπιστήμια έχουν συνεργαστεί στο έργο που ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες στη μικροβιολογία, σε ιστορικούς τέχνης και ανθρωπολόγους, για να γίνει μια «κανονική κηδεία» του ζωγράφου, του οποίου η διάνοια και ο ρεαλισμός προκάλεσαν επανάσταση στην ιστορία της τέχνης.

Ο Καραβάτζιο, διάσημος για την τεχνική του κιαροσκούρο των δραματικών φωτοσκιάσεων και του τενεμπρισμού, σε πίνακες όπως ο «Βάκχος», «Το Δείπνο στους Εμμαούς» και «Η Θυσία του Ισαάκ», περιγράφεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία ως ένας από τους πιο βασανισμένους ζωγράφους στην ιστορία. Ο τελευταίος καιρός της ζωής του ζωγράφου, που θεωρείται ότι σημαδεύτηκαν από το αλκοόλ και τις ιερόδουλες, παραμένει νεφελώδης για τους ιστορικούς.
Πηγή: Τα Νέα

Nessun commento:

Posta un commento