Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martedì 20 giugno 2023

Εκδήλωση: «Το Νήμα και το Υφάδι».

 Ρώμη, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, 17.00-19.00

La Sapienza Facoltà di Lettere e Filosofia / Edificio "Marco Polo" Piano II, Aula 206 / Circonvallazione Tiburtina 4 Roma 00185 / Quartiere San Lorenzo.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στη ΡΩΜΗ Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, ώρα 17.00-19.00 στο Πανεπιστήμιο La Sapienza Facoltà di Lettere e Filosofia / Edificio "Marco Polo" Piano II, Aula 206 / Circonvallazione Tiburtina 4 Roma 00185 / Quartiere San Lorenzo.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ ΝΗΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ /2ο εξάμηνο 2023 υπο την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ιταλία.
Πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Το Νήμα και το Υφάδι».
Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας ΝΙMA σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, αποτελείται από τρεις ποιητικές συναντήσεις Κύπριων και Ιταλών ποιητών και μια έκθεση έργων της υφαντικής τεχνικής δαντέλας «φερβολιτέ» (chiaccherino) Kύπριων και Ιταλίδων υφαντριών, το οποίο πρόγραμμα θα φυτρώσει στους χώρους του Πανεπιστημίου «La Sapienza».
1. Τρεις συναντήσεις ποίησης 2023:«Tο Νήμα και το Υφάδι».
Τρεις δίγλωσσες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο La Sapienza στις 23 Ιουνίου, 6 Οκτωβρίου και 1η Δεκεμβρίου. Νέοι Κύπριοι και Ιταλοί ποιητές θα παρουσιάσουν το έργο τους με μετάφραση από ιταλικά στα ελληνικά και αντίστροφα. Τις μεταφράσεις θα επιμεληθεί η Αλεξάνδρα Ζαμπά.
2. Έκθεση έργων υφαντικής τεχνικής Frivolitè: “To Nήμα και το Υφάδι». Εγκαίνια Έκθεσης στις 9 Οκτωβρίου.
Η τεχνική δαντέλας Frivolite/chiaccherino συνεχίζει να επιβιώνει και να ανθοφορεί στις μέρες μας από τους δημότες του κατεχόμενου Δήμου Καραβά στην Κύπρο αλλά και από τεχνίτες προερχόμενους από διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Εκτίθενται σημαντικά έργα της υφαντικής αυτής τέχνης στους πανεπιστημιακούς χώρους του La Sapienza.
Οι 3 ποιητικές συναντήσεις έχουν ως σκοπό την προώθηση των Κυπριακών γραμμάτων και της Ελληνικής γλώσσας στο ακαδημαικό και ευρύτερο κοινό της Ιταλίας. Στις συναντήσεις θα λάβουν ενεργά μέρος Κύπριοι ποιητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους στο ιταλικό κοινό, τοποθετώντας με δυναμικό τρόπο την Κύπρο και τη γραμματεία της στο λογοτεχνικό χάρτη της Ευρώπης.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης έργων υφαντικής τεχνικής Φερβολιτέ θα πλαισιώνονται με μουσικό, ποιητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος του Καραβά, Νίκος Χατζηστεφάνου καθώς και στελέχη της Επιτροπής Φερβολιτέ Καραβά. Για ακόμα μια φορά θα προβληθεί ο πολιτιστικός πλούτος και η πολύπλευρη καλλιτεχνική παράδοση της Κύπρου.
Μετά το τέλος των συναντήσεων θα εκδοθεί μια δίγλωσση συλλογή με τα ποιήματα των εκδηλώσεων (ιταλοελληνική).


Πρόγραμμα της πρώτης συνάντησης:
23 Ioυνίου, ώρα 17.00-19.00.
Η Αλεξάνδρα Ζαμπά, ποιήτρια και μεταφράστρια από τα ελληνικά στα ιταλικά και αντίστροφα και η Cinzia Marulli, ποιήτρια και επιμελήτρια ποιητικών συναντήσεων στα ιταλικά και ισπανικά, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Iδρύματος Vicente Huidobro παρουσιάζουν τα δίγλωσσα (ελληνική/ιταλική) βιβλία:
• POESIA DEL NOSTRO TEMPO /ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ των εκδόσεων Γερμανός, Θεσσαλονίκη 2022. Η συλλογή αποτελείται από ποιήματα 10 νέων Ιταλών ποιητών μεταφρασμένων στα ελληνικά από την Αλεξάνδρα Ζαμπά.
• NOVISSIMI/OI NEOTEΡΟΙ, του κυπριακού εκδοτικού οίκου Αrmida Books, έτος 2021. Συλλογή ποιημάτων 37 νέων Κύπριων ποιητών, υπό την επιμέλεια, μετάφραση και πρόλογο της Αλεξάνδρας Ζαμπά. Παρουσιάζει η Μariella De Santis. Θα είναι παρόντες 3 Ιταλοί ποιητές, Silvia Rosa, Stelvio Di Spigno, Francesca Serragnoli και 3 Κύπριοι: Mάρκος Γιαπάνης, Κωνσταντίνος Μακρής, Αλεξία Βίκτωρος.

Nessun commento:

Posta un commento