Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

sabato 7 febbraio 2015

Arte italiana: La Fornarina - Raffaello (1518-1519)

Τίτλος του έργου, "La Fornarina" εικονιζόμενη η επί χρόνια σύντροφος του Raffaello, Margherita Lutti κόρη ενός φούρναρη του Francesco Lutti από το επάγγελμα του οποίου πήρε και τον τίτλο του το έργο.

Raffaello ένας από τους διασημότερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης, εντύπωση προκαλεί ότι είναι ο μόνος ετερόφυλος μεταξύ της διάσημης τριάδας της Όψιμης Αναγέννησης: Leonardo Da VInci, Michelangelo, Raffaello.

Οι ερωτικές του περιπέτειες πολλές αλλά δεν δεν παντρεύτηκε ποτέ, η πιο σταθερή του σχέση υπήρξε la fornarina.

O έρωτας για τον έρωτα αντανακλάται στην καλλιτεχνική του δημιουργία όπως θα δούμε και σε επόμενες δημοσιεύσεις μέσω των τοιχογραφιών του.

Το έργο La Fornarina, δεν αποτελεί το μόνο πορτρέτο της αγαπημένης του όπως θα δούμε ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κορδέλα που φαίνεται στο αριστερό μπράτσο της γυναίκας περιέχει την υπογραφή του ζωγράφου.

Σίγουρα δεν είναι ούτε το πιο γνωστό έργο του ζωγράφου, σίγουρα ούτε και εκείνο που θα έπρεπε να αναλυθεί ως πρώτο για τον Raffaello, όμως εδώ έρχονται οι φήμες που θέλουν τον ζωγράφο να φεύγει πρόωρα από την ζωή στα μόλις 37 χρόνια εξαιτίας ίσως της υπερβολής των ερωτικών συνευρέσεων με την Fornarina.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον βιογράφο του Giorgio Vasari, ο επίμονος πυρετός που οδήγησε τον Raffaello στον θάνατο προκλήθηκε έπειτα από την υπερβολή που αναφέραμε παραπάνω, από την άλλη πλευρά η Fornarina - Margheritta Lutti, κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε την αιτία του πυρετού και έτσι δεν χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπεία στον Raffaello.

Nessun commento:

Posta un commento