Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Νεάπολις και αποτελούσε το κάντρο της Μεγάλης Ελλάδας. Οικονομικά είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μετά την Ρώμη, το Μιλάνο και το Τορίνο.Το λιμάνι της είναι ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη ενώ το ιστορικό της κέντρο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (17τ.χ) που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Η πανέμορφη Νάπολη ήταν γνωστή από τους κλασικούς χρόνους ως ένα από τα ευλογημένα μέρη της γης και σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε την ιταλική έκφραση: "Vedi Napoli e poi muori", ότι σίγουρα δηλαδή πριν κάποιος πεθάνει πρέπει να δει την Νάπολη που είναι τόσο όμορφη!
Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη έχει πληγεί από την εγκληματικότητα -αδερφάκι της Μαφίας-, την ρύπανση και το κυκλοφοριακό χάος.
Αξιοθέατα
Υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κάποιος στην Νάπολη εμείς θα παραθέσουμε όμως τα σημαντικότερα:Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:
Palazzo Reale di Capodimonte: Ήταν εξαρχής τόσο βασιλικό ανάκτορο όσο και μουσείο, γιατί ο Κάρολος Γ΄ ήθελε μια στέγη για τα έργα τέχνης που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Φιλοξενεί έργα τέχνης σπουδαίων Ιταλών αλλά και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 15ο αιώνα και έπειτα.
Spaccanapoli
Δεν είναι τίποτα παραπάνω από την κεντρικό στενό δρόμο της πόλης που όπως φαίνεται και από το "όνομα" του χωρίζει την Νάπολη στα 2! Μια βόλτα σε αυτόν δρόμο είναι αρκετή ώστε να σας διηγηθεί την ιστορία και τις παραδόσεις της πόλης.
Μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε τον φόρο τιμής στον Μαραντόνα, μια κατασκευή που υπάρχει έξω από το bar Nilo, που περιέχει μια φωτογραφία και μια τρίχα του Μαραντόνα, ενώ δεν έχουν υπάρξει λίγοι οπαδοί που έχουν επισκεφτεί το σημείο πριν από έναν σημαντικό αγώνα, ενώ όπως θα είτε και στην φωτογραφία δεξιά, οι Ναπολιτάνοι είναι αυθόρμητοι και συναισθηματικοί! Πιο συγκεκριμένα μόλις 2 εβδομάδες πριν το "μνημείο" ήταν κλειστό για το κοινό λόγω του πένθους όπως αναφέρει το καρτελάκι μετά την ήττα της Νάπολι από την Ρόμα με 2-0.
Ακόμα κάτι ασυνήθιστο που υπάρχει σε αυτόν τον δρόμο είναι μια κάθετη σε αυτόν οδός, η λεγόμενη Via San Gregorio Armeno, όπου εκεί βρίσκονται αμέτρητα μικρά μαγαζία "χειρονακτών" τα οποία ειδικεύονται στην τέχνη της φάτνης!! Οπότε κατά μήκος όλου του στενού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πλειάδες αγαλματιδίων, που φυσικά η θεματολογία τους δεν εξαντλείται στα όρια των μάγων, των βοσκών κτλ αλλά αντίθετα μπορεί να συναντήσει οποιοδήποτε πρόσωπο της διεθνούς επικαιρότητας ώστε να δημιουργήσει μια πρωτότυπη και σύγχρονη φάτνη!
Σίγουρα μπορώ να σας αναφέρω αμέτρητα πράγματα που θα συναντήσετε περπατώντας, και ίσως "ιστορικά" πιο σημαντικά, όπως η Piazza e Chiesa del Gesu' Nuovo ή το Sacro Monte di Pieta', αλλά από την προσωπική μου εμπειρία και εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων δεν είναι τα άριστα αγάλματα ή τα αψεγάδιαστα μνημεία που μας χαράζουν τις αναμνήσεις σε ένα ταξίδι όσο η κουλτούρα και η ψυχή των ανθρώπων που κατοικούν στον τόπο που επισκεπτόμαστε όπως αυτή αποτυπώνεται και αντικατοπτρίζεται στα σοκάκια μιας πόλης.
Οπότε το επόμενο που δεν πρέπει να χάσετε κατά την βόλτα σας στην Spaccanapoli είναι το φημισμένο "Νοσοκομείο για Κούκλες¨, πρόκειται για ένα μαγαζί που ιστορία του κρατάει από το 1800, και αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σπάνιο επάγγελμα! Σε αυτό το μικρό μαγαζάκι βρίσκονται τον χώρο αμέτρητες κούκλες οι οποίες έχοντας υποστεί μια "ζημία" βρίσκονται εκεί για θεραπεία, ή κάποιες έχουν ήδη θεραπευτεί και αναμένουν τον επόμενο ιδιοκτήτη τους! Πρόκειται για μια επιχείρηση που ως τώρα μετράει 4 γενιές και σίγουρα πολλά χαμόγελα επισκεπτών.
Napoli Sotteranea: Η Νάπολη είναι γενικότερα η πόλη των δύο όψεων σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι λοιπόν υπάρχει και η υπόγεια Νάπολη! Στα 40 μέτρα κάτω από το έδαφος και κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, σπηλιές, σήραγγες και τούνελ κρατάνε ζωντανές διάφορες παραδόσεις της πόλης ενώ μπορούν να διηγηθούν στον επισκέπτη άγνωστες πτυχές της ζωής των Ναπολιτάνων.
Σίγουρα η Νάπολη είναι ένας μέρος που θα επανέρθουμε! Ωστόσο κοιτάξτε και αυτό το άρθρο που αναφέρεται στην Ναπολετάνικη Σμόρφια, ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Νάπολης ή και το άρθρο terroni e polentoni που αφορά στην διάκριση μεταξύ Βόρειων και Νότιων!
Ακόμα στην ιταλική γλώσσα:
Τι να αγοράσετε στην Νάπολη!
Που να βγείτε στην Νάπολη!
Nessun commento:
Posta un commento