Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

sabato 28 agosto 2021

Ιταλοί συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νobel

 Οι 6 Νομπελίστες Ιταλοί συγγραφείς είναι οι εξής:



1. Giosuè Carducci

Ο Giosuè Carducci ήταν ο πρώτος Ιταλός λογοτέχνης υποψήφιος για nobel, το οποίο κέρδισε το 1906. Ο Giosuè Carducci ήταν κριτικός λογοτεχνίας, καθηγητής πανεπιστημίου και ποιητής. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζει το Le odi barbare (1877).


Η αιτιολόγηση του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν η εξής:

όχι μόνο ως αναγνώρισή του έργου που έχει προσφέρει διδάσκοντας και των κριτικών μελετών του, αλλά πάνω από όλα ως φόρος τιμής στη δημιουργική ενέργεια του, στην καθαρότητα τους ύφους του και στη λυρική δύναμη που χαρακτηρίζει τα ποιητικά του αριστουργήματα.  


2. Grazia Deledda

Το 1926 για  δεύτερη φορά στην ιστορία των βραβείων Nobel, Νόμπελ λογοτεχνίας κερδίζει μια γυναίκα και συγκεκριμένα η Grazia Deledda, συγγραφέας περισσότερων από πενήντα μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων είναι τα: “Canne al vento”, “Marianna Sirca” και “La madre”.


Η αιτιολόγηση του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν η εξής:

για την ιδεαλιστική έμπνευσή της, αποτυπωμένη με εικονοπλαστική καθαρότητα της ζωής στο γενέθλιο νησί της, με βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων προβλημάτων. 


3. Luigi Pirandello


Ήταν το 1934, όταν ο Luigi Pirandello έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Ο Pirandello θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας από τους πιο επαναστατικούς δραματουργούς του 20ου αιώνα.   

Η αιτιολόγηση του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν η εξής:

για την φλογερή και επινοητική ανανέωση της θεατρικής και της δραματικής τέχνης. 



4. Salvatore Quasimodo


Το 1959 ο Salvatore Quasimodo, ποιητής και μεταφραστής, μεταξύ των πιο σημαντικών εκπροσώπων του ιταλικού Ερμητισμού έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Μεταξύ των ποιητικών του συλλογών ξεχωρίζει το βιβλίο του “Ed è subito sera”.


Η αιτιολόγηση του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν η εξής:


για τον ποιητικό λυρισμό του, ο οποίος με μια λαμπρή κλασικότητα εκφράζει τις τραγικές εμπειρίες της ζωή της εποχής μας. 

Δείτε περισσότερα για τον Salvatore Quasimodo.



5. Eugenio Montale 


Το 1975 ήταν η χρονιά που ο Eugenio Montale ξεχώρισε και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ανάμεσα σε καταξιωμένους ποιητές  του 20ου αιώνα. Μεταξύ των ποιητικών του συλλογών ξεχωρίζουν ακόμα και σήμερα η “Ossi di seppia” και η  “La bufera”.


Η αιτιολόγηση του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν η εξής:


για την ξεχωριστή ποιητική του, η οποία με μεγάλη καλλιτεχνική ευαισθησία ανέδειξε τις ανθρώπινες αξίες υπό μια οπτική ζωής στείρα ψευδαισθήσεων. 


Δείτε περισσότερα για τον Eugenio Montale. 


6. Dario Fo


Ο τελευταίος Ιταλός λογοτέχνης που έλαβε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας ήταν ο Dario Fo, υποψήφιος για το βραβείο το 1997. Δραματουργός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, σκηνογράφος αλλά πάνω από όλα άνθρωπος του θεάτρου. Το έργο του Dario Fo που έχει μείνει χαραγμένο στην συλλογική μνήμη, δεν είναι άλλο από το Mistero Buffo.

Η αιτιολόγηση του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν η εξής:

Ακολουθώντας την παράδοση των μεσαιωνικών Γκολιάρδων, χλευάζει την εξουσία αποκαθιστώντας την αξιοπρέπεια των καταπιεσμένων.



Πηγή:

https://libreriamo.it/libri/i-6-scrittori-italiani-che-hanno-vinto-il-premio-nobel-per-la-letteratura/

lunedì 23 agosto 2021

Ιταλική κουζίνα: Κολοκυθάκια γεμιστά με τόνο κι τυρί

https://cucina.fidelityhouse.eu/

ή αλλιώς... Zucchine ripiene di riso e tonno!
Πρόκειται για μια συνταγή που μπορείτε να συναντήσετε με πολλές παραλλαγές στο διαδίκτυο. Συστήνεται και για πρώτο αλλά και για δεύτερο πιάτο αφού περιέχει τον τόνο. Οι ρίζες της συνταγές, όπως και όλων των συνταγών που αναφέρονται σε "γεμιστά" λαχανικά, ανιχνεύονται στη cucina povera. Συστήνεται για τις ζεστές ημέρες αφού είναι ένα πιάτο που τρώγεται εύκολα και κρύο. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, σας προτείνουμε την light εκδοχή που γίνεται στον φούρνο, ίσως σε επόμενες αναρτήσεις ανεβάσουμε και τις παραλλαγές!


Συστατικά

80 γραμμάρια τόνο σε λάδι

4 κολοκυθάκια στρογγυλά

120 γραμμάρια ρύζι basmati

3 κουταλιές παρμεζάνα

ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Πλύνετε καλά τα κολοκύθια, κόψτε το πάνω μέρος και με ένα μικρό κουταλάκι αδειάστε το εσωτερικό τους. Έπειτα βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, προσθέστε αλάτι και ζεματίστε τα κολοκύθια για περίπου πέντε λεπτά. Για να σιγουρευθείτε ότι είναι έτοιμα δοκιμάστε να τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι, αν γίνεται εύκολα σημαίνει πως είναι έτοιμα. Κατεβάστε τα κολοκύθια από την φωτιά και τοποθετήστε τα ανάποδα να στραγγίζουν όλο το νερό.

Στο μεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίστε την ψίχα που αφαιρέσατε από τα κολοκύθια. Αφήστε να κρυώσει και προσθέστε το βρασμένο ρύζι, τον τόνο (χωρίς το λάδι του) και το τριμμένο τυρί. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε αλάτι κι πιπέρι.

Στη συνέχεια, γεμίστε τα κολοκύθια με το μείγμα και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Τοποθετήστε τα κολοκύθια σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήστε για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Καλή σας όρεξη!

Αν θέλετε να δείτε την συνταγή στην ιταλική γλώσσα κάντε κλικ στον σύνδεσμο: https://cucina.fidelityhouse.eu/