Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

giovedì 27 agosto 2020

Ιταλοί ζωγράφοι/Pittori Italiani: Ettore Tito

 Ο Ettore Tito, Ιταλός γλύπτης και ζωγράφος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1859 και πέθανε στις 26 Ιουνίου 1941. Γεννήθηκε στο Castellammare di Stabia, στη Νάπολη και το 1867 μετακόμισε με την οικογένεια του στη Βενετία όπου και φοίτησε στην Ακαδημία. Στο τέλος των σπουδών του 

Η Βενετία, η πόλη που έμελλε να γίνει και η τελευταία του κατοικία, είχε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του παραγωγή. Αρχικά ως τόπος καθώς σε πολλά έργα του έχει απεικονίσει τοπία της όμορφης πόλης και της καθημερινής της ζωής και έπειτα ως επιρροή στο έργο του από τη βενετική ζωγραφική του 18ου αιώνα. 




Τα έργα του είναι μια ακροβασία μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, παρόλο που συχνά απεικονίζουν στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, η πινελιά του σαν χάδι πάνω στο χρώμα μας μεταφέρει πολλές φορές σε ονειρικές εικόνες. Όπως μπορεί εύκολα να διακριθεί στα έργα του παρότι δεν παρατίθενται με χρονολογική σειρά, υπάρχουν σκηνές που τα πρόσωπα εικονίζονται στο κέντρο του καμβά ενώ σε άλλες σκηνές το κάδρο που μας συνθέτει ο ζωγράφος μοιάζει με εκείνο του φωτογραφικού φακού, όπου τα πρόσωπα βρίσκονται σε μια φυσική κίνηση και ο ζωγράφος αποτυπώνει τη στιγμή.


Η καθημερινή ζωή πρωταγωνιστεί στα έργα του.


Το συγκεκριμένο έργο ονομάζεται Pescheria vecchia και αναπαριστά την αγορά του Rialto, εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Esposizione Nazionale di Venezia, η οποία έπειτα εξελίχθηκε στη γνωστή Biennale της Βενετίας. Το έργο έχει βραβευθεί από το ιταλικό κράτος και ανήκει στην Galleria Nazionale d'Arte Moderna της Ρώμης.

Pescheria vecchia, 130x200, λάδι σε καμβά




Άνθρωποι που περνούν και φεύγουν, η αναμονή, ο ορίζοντας, η θάλασσα, συνδυασμένα με μυθολογικά στοιχεία σε ένα όμορφο παιχνίδι όπου η όραση παρασύρει και τις υπόλοιπες αισθήσεις και σχεδόν μας παίρνει μαζί του το κάδρο.



Επίσης τα ονειρικά πορτρέτα γυναικών, δεν παρατίθενται πολλά όμως μπορείτε να βρείτε αρκετά που θα σας φέρουν στο νου τεχνοτροπία και οπτική Γάλλων ζωγράφων. 



Πηγές:

https://www.beni-culturali.eu/opere_d_arte/scheda/ampio-orizzonte-1910-paesaggio-marino-tito-ettore-castellammare-di-stabia-1859-venezia-1941-12-00826966/150630

https://it.wikipedia.org/wiki/Ettore_Tito

https://larondadinotte.wordpress.com/2015/08/03/ettore-tito/




Nessun commento:

Posta un commento