Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

domenica 21 luglio 2013

Αποτελέσματα Diploma Ιούνιος 2013

Κάντε κλικ για να δείτε τα αποτελέσματα. 

Αποτελέσματα Diploma Giugno 2013

mercoledì 10 luglio 2013

Κατάργηση κλάδου ΠΕ34

Από: Άννα Ειρήνη Τσαταλμπασόγλου

Ευχαριστώ το Υπουργείο Παιδείας γιατί:
1/ θα πάω διακοπές χωρίς να αγχώνομαι για την εγκύκλιο αναπληρωτών
2/ γιατί δεν θα ελπίζω σε κανένα διορισμό
3/ γιατί σταματά να με εμπαίζει και αποφάσισε να είναι ειλικρινές απέναντι στον κλάδο μου
4/ γιατί απ΄ ό, τι φαίνεται διοικείται από manager που τόσο χρήσιμοι είναι στον εξορθολογισμό και την εξυγίανση της οικονομίας
5/ γιατί οι διοικούντες αντιλήφθηκαν άμεσα ότι τα ιταλικά φταίνε στη Μέση Εκπαίδευση  (δεν ξεχνώ βέβαια την Tεχνική , γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν υπάρχει λόγος να μαθαίνει δωρεάν κάποιος ιταλικά στο γυμνάσιο ή αισθητική στις ΕΠΑΣ ενώ μπορεί να πληρώσει σε ιδιωτικά φροντιστήρια και σχολές;;;;!!!!)
6/ γιατί τηρεί το "πρώτα ο μαθητής" (ας μου το εξηγήσει κάποιος αυτό.... "έχω χάσει την μπάλα"-καθως επίσης και το θέμα της "πολυγλωσσίας") και έτσι σεβόμενο τα "θέλω" του δεν θα υπάρχουν τα ιταλικά στα σχολεία! Άλλωστε τι σημασία έχουν 35.000 αιτήσεις τον τρίτο μόλις χρόνο διδασκαλίας μιας γλώσσας;;;;;
7/ γιατί με έκανε να δω τις αντοχές μου, στέλνοντας με σε 9 σχολεία του Ηρακλείου μέσα σε 3 χρόνια
8/ γιατί στα 40 μου με έβαλε να δώσω ΑΣΕΠ και να θυμηθώ τα όσα σπούδαζα στο πανεπιστήμιο
9/ γιατί εδώ που λέμε και την αλήθεια, στριμώχτηκα να τελειώσω το μεταπτυχιακό, και έτσι έχω άποψη για πολλά θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση
10/ γιατί γνώρισα πολύ καλούς συναδέλφους που εκτιμώ και σέβομαι και θεωρώ την καλημέρα που μου απευθύνουν μεγάλη τιμή!
11/ γιατί γνώρισα, κι ας μου συγχωρεθεί η έκφραση και "καθικια" συναδέλφους (δεν τους αξίζει η λέξη "συν+άδελφος" αλλά πως αλλιώς να τους αποκαλέσω), οι οποίοι σκεπτόμενοι "πονηρά" θεώρησαν μεγάλη ευκαιρία για τους ίδιους την άδικη αποπομπή των ιταλικών από τα σχολεία . Εκπαιδευτικοί που δεν άκουγαν , εκπαιδευτικοί που δεν άκουγαν ούτε καν τους συναδέλφους του ίδιου τους του κλάδου,  που κτυπούσαν τα καμπανάκια του κινδύνου και σεβόμενοι το μυαλό τους  καταλάβαιναν ότι τα Ιταλικά θα αποτελούσαν την Κερκόπορτα της εκπαίδευσης...αυτούς τους τελευταίους, τους ευχαριστώ από καρδιάς.
¨Έπρεπε βλέπετε να φτάσω στα 43 μου χρόνια για να ανακαλύψω ορισμένα πράγματα ... εγώ , λοιπόν, κέρδος το θεωρώ ΚΑΙ αυτό!
ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ όμως,
ευχαριστώ το υπουργείο
12/ γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να μπω μέσα σε μία τάξη με παιδιά και να ανακαλύψω την σπουδαιότητα του λειτουργήματος ....να νοιώθω περήφανη που έστω για τόσο λίγο μπόρεσα να προσφέρω ό, τι μπορούσα και εγώ σε τάξεις ΓΕΜΑΤΕΣ με μαθητές ... με παιδιά που σήμερα, μια καθηγήτρια που έμπαινε για 2 ώρες την εβδομάδα στην τάξη τους, την χαιρετούν με θέρμη στον δρόμο και ρωτούν "μα γιατί;;;;;;"
Και απαντώ : γιατί παιδιά ενοχλούσαμε τους "βολεμένους" , γι΄ αυτό ευχή και κατάρα σας αφήνω να μην προσπαθείτε να κατεβάσετε κανέναν για να ανεβείτε εσείς, αν μπορείτε να το κάνετε με τις δικές σας δυνάμεις!!!!!
Λυπάμαι αν σας κούρασα αλλά ένοιωσα πολύ έντονη την ανάγκη να γράψω τα παραπάνω....

Μία καθηγήτρια Ιταλικών... πρώην ΠΕ34!
Άννα Ειρήνη Τσαταλμπασόγλου

venerdì 5 luglio 2013

Città Italiane: Venezia


Βενετία... πιστεύω ότι τα λόγια είναι λιγοστά μπροστά στην ομορφιά της.
 Η  Βενετία λοιπόν απότελείται από περίπου 118 νησιά που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες ενώ σύμφωνα με την Unesco αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Οι καταγεγραμμένοι κάτοικοι της είναι περίπου 270.000 (περιλαμβανομένων όλων των διαμερισμάτων της: Terraferma, Mestre, Centro Storico ecc.) ενώ τα
ψευδώνυμα" της είναι πάρα πολλά: "Γαληνοτάτη", "Βασίλισσα της Αδριατικής", "Πόλη του Νερού", "Πόλη των Μασκών", "Πόλη των Γεφυρών", "Επιπλέουσα Πόλη" και "Πόλη των Καναλιών".



Η πόλη αποτελείται από έξι περιοχές ή "sestieri":
  • Cannaregio
  • Castello
  • San Marco
  • San Polo
  • Dorsoduro
  • Santa Croce
  Κάθε  sestiere έχει το δικό του σύστημα αρίθμησης κατοικιών, οπότε κάθε σπίτι έχει ένα μοναδικό αριθμό στην περιοχή, που μπορεί να ξεκινά από το νούμερο 1 και να φτάνει μέχρι αρκετές χιλιάδες, οπότε δεν είναι εύκολο για εμάς τους τουρίστες να βρούμε τον αριθμό σε μια οδό χωρίς σημάδι στον χάρτη.

Η Βενετία όπως θα ήταν αναμενόμενο είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις στον κόσμο σε τουριστική επισκεψιμότητα με περίπου 2.900.000 αφίξεις ετησίως (μέτρηση 2006). Οπότε ο τουρισμός είναι η νούμερο ένα πηγή εσόδων για την ιταλική πόλη, και δεν βασίσεται μόνο στην ομορφία της αλλά και στις "εκδηλώσεις" της.
Στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Καρναβάλι της Βενετίας, ενώ ακολουθεί η επίσης φημισμένη και αναγνωρισμένη Biennale καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, πολιτισμικά γεγονότα που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αξιοθέατα

 Τα αξιοθέατα στην Βενετία είναι πολλά, αν και η πόλη είναι μικρή υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις και πολλές διαφορετικές οπτικές των ίδιων αξιοθέατων.

Piazza San Marco 
Η πλατεία του Αγίου Μάρκου, καταρχήν είναι η μόνη πλατεία της Βενετίας, δεδομένου ότι όλοι οι υπόλοιποι "ανοιχτοί χώροι" χαρακτηρίζονται ως "Campi". Στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου λοιπόν, ή αλλιώς στο Σαλόνι της Ευρώπης όπως έχει χαρακτηριστεί μπορούμε να θαυμάσουμε φυσικά την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, την Piazzetta dei Leoncini, το Παλάτι των Δόγηδων, τον Πύργο του Ρολογιού, Βιβλιοθήκες και διάφορα "κυβερνητικά¨ κτίρια. Περιμέτρικά της πλατείας, αν όχι καλύτερα πάνω στην πλατεία συναντάει κανείς τα διάσημα καφέ της Βενετίας, όπως το cafe Florian, τα οποία συνήθως τα μεσημέρια ή το απόγευμα έχουν μουσικούς οι οποίοι παίζουν κλασική μουσική ενώ οι τιμές τους είναι πραγματικά ασύλληπτες φτάνει κάποιος να φανταστεί ότι ένα εσπρεσσάκι μπορεί να κοστίσει 10 ευρώ!!

Σίγουρα θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες λεπτομέρειες για την πλατέια του Αγίου Μάρκου αλλά θα προσπαθήσω να περιοριστώ λίγο.
Καταρχήν: Άγιος Μάρκος - ο προστάτης της Βενετίας από το 830 περίπου γιατί πριν προστάτης της πόλης ήταν ο Άγιος Θεόδωρος, η αλλαγή του προστάτη Άγιου σύμφωνα με κάποιους οφείλεται στην ελληνική καταγωγή του Αγίου ενώ σύμφωνα με άλλους για τις σχέσεις της Βενετίας  με τον Βυζαντινό κόσμο.
Η μεταφορά λοιπόν του Αγίου Μάρκου έγινε κρυφά, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ οι έμποροι που "έκλεψαν" τα λείψανα του Αγίου αναγκάστηκαν να τα τοποθετήσουν κάτω από χοιρινό κρέας ώστε να μην ελέγθουν, δεδομένου ότι ο πληθυσμός εκεί δεν τρώει και δεν πλησιάζει το χοιρινό κρέας, όλα αυτά βέβαια τα περί μεταφοράς του Αγίου, κοσμούν την πρόσοψη του Ναού απεικονισμένα σε ψηφιδωτό.
Ακόμα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο ναος του Αγίου Πέτρου έχει υποστεί πολλές αλλαγές και εργασίες, λόγω φθορών μεν αλλά και λόγω "πολιτικής", πιο συγκεκριμμένα σύμφωνα με τους ξεναγούς πάντα και όχι τονίζω με κάποια επίσημη θέση, πολλές εργασίες που εξακολουθούν να γίνονται στον ναό οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά από τα υλικά, είναι "δανεισμένα" από άλλες χώρες, οπότε όταν κάποιος διεκδικεί την επιστροφή ενός "εκθέματος" τότε ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης εως ώτου ξεχαστεί το θέμα!!
Πάνω στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο διάσημες κολώνες που είναι τοποθετημένες στην είσοδο της πλατείας από την πλευρά της θάλασσας, κατασκευάστηκαν προς τιμή των δύο αγίων-προστατών της πόλης. Στα δεξιά υπάρχει ο Άγιος Θεόδωρος σε ένα γλυπτό κατασκευασμένο από μάρμαρο που σκοτώνει έναν δράκο, ενώ στην αριστερή πλευρά το λιοντάρι με τα φτερά που αναπαριστάται είναι το σύμβολο του Αγίου Μάρκου που θεωρείται προστάτης της πόλης από περίπου το 830.
Και το λιοντάρι λοιπόν έφτασε στην πόλη περίπου το 1204, ως πιθανότατα λάφυρο κάποιου πολέμου, σε αυτό προστέθηκαν τα φτερά και αποτελεί από τότε σύμβολο της πόλης.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfyT5pcUt0O4F81VVGNTi1s9pcWrmCMdid-ecVgDaQ0dg3L5t9Σύμφωνα με άλλες εικασίες μιας και η πραγματική προέλευση του γλυπτού δεν έχει εξακριβωθεί, επρόκειτο για έναν κινέζικο δράκο που οι Βενετοί "έκλεψαν" και έλιωσαν δημιουργώντας έπειτα το φημισμένο λιοντάρι.  Ακόμα οι κολόνες θα έπρεπε να είναι τρεις, αλλά η τρίτη χάθηκε κατα την διάρκεια της μεταφοράς της από την Ανατολή.



Palazzo Ducale/Το Παλάτι των Δόγηδων
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Βενετία, βρίσκεται και αυτό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, αποτελούσε την κατοικία του Δόγη.
Το Palazzo Ducale ενωνώταν με τις Prigioni Nuove (Νέες φυλακές) μέσω της Ponte dei Sospiri (Γέφυρας των Αναστεναγμών), ως γνωστόν η γέφυρα πήρε το όνομα της από τους αναστεναγμούς των φυλακισμένων και συχνά καταδικασμένων σε θάνατο που την διέσχιζαν.




Museo Peggy Gugghenhein
Πρόκειται για τον ναό, όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί, της σύχρονης τέχνης. Η Peggy Gugghenhein απόκτησε το παλάτι Venier dei Leoni με σκοπό να δημιουργήσει το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης το '50. Υπάρχουν περίπου 200 έργα και γλυπτά που αντιπροσωπεύον τα σύχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα ζωγράφων και γλυπτών όπως: Καντίνσκι, Μοντριάν, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Χουάν Μιρό, Τζάκσον Πόλοκ, Μαγκρίτ κτλ.

Ακαδημία Καλών Τεχνών
Εδώ πλέον στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή Βενετικής τέχνης που περιλαμβάνει έργα από την μεσαιωνική βυζαντινή περίοδο μέχρι την Αναγέννηση και το Ροκοκό.

Γέφυρα Ριάλτο
Ίσως η πιο διάσημη γέφυρα της Βενετίας, κατασκευασμένη μεταξύ του 1588 και 1591 από τον 
Antonio Da Ponte o οποίος είχε κερδίσει τον αντιστοιχο διαγωνισμό στον οποίο είχε συμμετάσχει μάλιστα και μεταξύ άλλων ο Μιχαήλ Άγγελος. Για 300 χρόνια, μέχρι την κατασκευή της γέφυρας της ακαδημίας ήταν ο μόνος τρόπος ώστε να διασχίσει κάποιος με τα πόδια το Canal Grande. Η γέφυρα αρχικά ήταν ξύλινη αλλά λόγω του βάρους των πεζών που περνούσαν ανακατασκευάστηκε από πέτρα ώστε να αντέχει το βάρος. Πλημμυρισμένη από εμπόρους και τουρίστες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.



Online Κάμερες στην Βενετία
Εικονική περιήγηση στην Βενετία
Χάρτες Βενετίας